15-01-09

Wel asjemenou

Dat reclame vaak bull***** is zit bij mij altijd wel ergens in het achterhoofd. De wetenschap is het best zichtbaar bij de stomste wasproduct, voedsel- en huishoudmateriaalreclames. Soms zijn er echter geniale uitblinkers bij. Niet voor niets ontstaan televisieprogramma’s waar de meest hilarische en meesterlijke reclamestukjes een eigen leven gaan leiden. Reclame is vaak een vondst op zich en niet weinig ben ik dan toch een tikkeltje jaloers op de mensen die het toch maar weer bedenken.

Maar toch draait het hem allemaal om een nepsfeerwereldje waar we al dan niet bewust intuimelen. Het maakt en schaadt ons, of we het nu willen of niet. Reclame dreigt ons beelden en ideeën op te leggen die stilaan ons denken bepalend insijpelt.

Gisteren bijvoorbeeld in luide letters gelezen in een magazine: ‘Succes is een keuze!’ Het was een advertentie voor bijschoolhulp. Nu blijf ik meestal vrij stoïcijns bij het doorbladeren van een magazine en bijhorende advertenties. Maar gisteren begon ik te koken. Dat is nu iets waar ik echt serieus kwaad om kan worden. Precies of iedereen heeft zomaar de keuzes voor het grijpen! In een parallelle wereld zou alles anders zijn heeft iemand me ooit wijsgemaakt. Maar in deze wereld heeft niet iedereen dezelfde kansen, financiële middelen en keuzemogelijkheden. Als je niet zo’n hoge punten scoort op wiskunde, is dat niet omdat het gewoon je ding niet is, dat je eigenlijk niet wiskundig aangelegd bent maar eerder en taalpersoon bent. Nee, eigenlijk is dat dan gewoon omdat je dom bent en ervoor kiest om dom te blijven! Dat je niet zo mager bent als de doorsnee mediamensen is je eigen stomme fout, je had er maar voor moeten kiezen slank en mooi te zijn. God, hoe kan je toch zo’n stomme fout maken?!

Ik zeg niet dat je je altijd bij de situaties moet neerleggen. Leven is niet alleen het lot dat in andermans handen ligt, waar jij niets op te broeden hebt.

Succes is bereiken wat je wil bereiken. Wat je wil maken van je leven, dat heb je inderdaad zelf in handen. Maar succes is ook een product van keuzes maken, doen wat je kan doen, ervoor gaan, rekening houdend met de omstandigheden. En die zijn niet voor iedereen hetzelfde.

Als ik geld had, dan had ik ook al lang een paar liposucties achter de rug, zag ik er elke dag beeldschoon en tot in de puntjes verzorgt uit. Dan leefde ik in een mooie villa zonder aanvriezende verwarmingsbuizen. Dan moest ik niet zien waar ik het geld vandaan zou halen om mijn kapotte kookplaat te vervangen en een nieuwe te kopen (een inductie dan wel, want door mijn budget moet ik mijn succes nu helaas in een keramische kookplaat vinden). Ik zou dan halftijds kunnen werken, iets leuks doen en echt uit mijn leven halen wat ik eruit wil halen. Ik zou heler dagen kunnen schrijven, mij echt met mijn kinderen bezig houden, mijn aandacht en energie geven aan de dingen die er ècht toe doen. Ik zou niet elke dag braaf pendelen tussen de andere ambtenaren, het zomaar pikken dat de NMBS al weken aan het stuk flaters slaagt en mensen op elkaar geprakt in slaktempo naar hun ‘Groundog Day’ beleving brengt. Ik had een kuisvrouw, hoefde de strijk niet te doen en zou nu eindelijk eens de wereld kunnen zien!

 

Astemblieft!

 

 

09:16 Gepost door Maai in Algemeen | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Commentaren

Totally agree!

Gepost door: Nina | 20-01-09

ammaai nie het zou wel wat verschil maken, ja, als we maar geld genoeg hadden!

Gepost door: mieke | 21-01-09

Vraagje
Zeg Maai

Naar je titel kijkend: wanneer gaat het nu eindelijk eens over seks gaan??

;-)
Moi

Gepost door: Black Wolf | 26-01-09

De commentaren zijn gesloten.