13-08-08

Leven op blote voet

Als een hamster in een kooitje, zielig rondjes aan het lopen in het radje. Toch kwam ik niet vooruit. Elke week kreeg ik braaf mijn potje eten, en daar moest ik het maar mee doen. Of ik ermee rondkwam en mezelf kon voorzien in mijn levensonderhoud, dat moest ik zelf maar bezien. Iedereen passeert wel eens aan mijn kooitje, meneer Electrabel, Proximus en Telenet. De man met het waterpotje en die van de bank waar die me geholpen had met mijn kooitje, Vadertje Staat en de dokter die me zo af en toe verzorgt. Iedereen die langskomt, grabbelt ook eens gretig in mijn brokjespotje, en ik had het gevoel dat er elke keer weer maar een paar kruimeltjes overbleven voor mezelf. Ik krabte hier en daar eens met een roestige nagel die ik ergens had gevonden maar voelde elke keer weer dat ik maar iets aan het achternahollen was in mijn radje dat ik nooit zal kunnen inhalen.

Ik keek even in andere kooitjes, mooie, nieuwe, met een keurige bolide voor het hekje, en hier en daar begonnen zelfs kleine hamstertjes rond te hollen...

Wat deed ik fout? Hadden anderen een put waar zomaar brokjes uit kwamen borrelen en je maar te grijpen en spenderen had? Waar zat ik fout?

Mijn radje was stopgezet, ik hield op met lopen en zette me in een hoekje met een boekje: 'Leven Op Blote Voet', of 'The Barefoot Investor', van Scott Pape. De Australiër heeft een plan, geen saai investeringsplan voor mensen die thuiszijn in belegingen en de kleine kneepjes en hoekjes van de financiële wereld kennen. Wel een financieel plan 'voor twintigers en dertigers die zich niet teveel met financieën willen bezighouden', maar ook geen slaaf willen zijn van 'het systeem' met zijn marketingstrategieën, financiële vallen en afbetalingsplannen.

‘Reclame laat ons geloven dat we constant nieuwe auto’s en kleren willen hebben. We doen klotewerk zodat we rotzooi kunnen kopen die we niet nodig hebben. Volgens de televisie zijn we op een gegeven moment allemaal miljonairs, filmhelden, of rocksterren. Gelul. Dat zijn we nu langzaam aan het ontdekken. En de waarheid maakt ons razend.’
Tyler Durden (gespeeld door brad pitt), Fight Club  

Ik hield mijn hart vast elke keer er weer een rekening in de bus zat. Ook al wist ik wat er hier en daar van betalingen moest binnenkomen, steeds weer dacht ik: 'waar ga ik dat geld weer moeten zoeken, wanneer ga ik alles betaald krijgen, met wat, en wanneer is het eens aan mij en kan ik iets leuks doen en beginnen bouwen aan een toekomst, zonder me financieel zorgen te moeten maken, genieten?' Het hele geld-gedoe zat als een beklemmend harnas om me heen. Ademen, laat staan leven en af en toe eens durven springen is wat moeilijk met zo'n ijzeren ding...

Scott Pape laat zien dat het helemaal niet nodig is je zorgen te maken en geparaliseerd door het leven te gaan. Bovendien zijn financiën niet saai. Tijdrovend is het ook niet. All it takes is een middagje om alles eens op een rijtje te zetten. Het boek is aanstekelijk, staat vol leuke tips om een redelijk relax leven te leiden, te doen wat je graag doet en wat belangrijk is voor jou, zonder financiële zorgen.

Want het leven is meer dan betalen alleen... ;-)

En ik leg mijn harnas opzij, in een hoek waar het verder mag roesten. 'k Ga wel op blote voeten verder... ;-p

09:14 Gepost door Maai in moneystuff | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Commentaren

Hmmm... ik ben allang geen twintiger meer (maar een veelvoud daarvan :S), maar misschien moet ik toch ook dat boek eens gaan lezen.

Gepost door: Kaatje | 13-08-08

Dat boek lijkt me een waar hebbeding. Bedankt voor de tip!

Gepost door: Menck | 13-08-08

Inderdaad, we laten ons teveel leven door wat de reclame ons voorschrijft....
PS: ik krijg steeds een heleboel vervelende popups als ik je site open

Gepost door: Leen | 18-08-08

De commentaren zijn gesloten.