18-06-08

Iene miene mutte

Vriend lag in de zetel, ik erbij. Hij zijn blik op het voetbalscherm, ik de neus in een tijdschrift. Terwijl Vriend gefocused was op De Grote Zorgen Van Europa (alleszins op voetbalniveau), werd voor mij Een Groot Inzicht geopenbaard.

Het artikel ging over stress. Allergrootste konijn in dat aspect, was het geen slecht idee om me daar wat verder in te verdiepen. Waar komt de stress vandaan en wat kunnen we eraan doen?

De letters van het artikel vormden een mantel die me al te bewust voorkomt. Het puzzeltje viel in elkaar volgens het ritme van mijn gevoel. De maatschappij waarin we elke dag ontwaken en verderstruggelen is te hectisch geworden. Er is teveel. Teveel mogelijkheden, kansen, koopwaar, hobbies...

Vroeger was het een dikke pech als je niet met de juiste looks geboren was, nu is het pure domheid en onkunde als je er 'niets aan laat doen'. Schoonheid is een optie geworden, die voor iedereen openstaat. Niet op de boot springen is een eigen keuze die vandaag niet meer wordt geapprecieerd.

De media handhaven bovendien een algemeen Slecht Nieuws Beeld, dat zich niet alleen beperkt tot ons eigen dorp, stad, land. Van overal komen we alles te weten, het meest dramatische eerst, en liefst zo spectaculair mogelijk. Niet te verwonderen dat mensen stressen, kinderen van daken springen en er meer antidepressiva worden verkocht dan ooit.

De wereld is om zeep, er gebeuren rare dingen, en we doen het onszelf aan! Je kan niet alles willen, doen, hebben. Het is in je eigen belang een keuze te maken, nagaan wie je bent en wat je wil, waar je echt voor staat en je niet te laten doen door het grote aanbod van vandaag. Niet meedoen is ook een keuze, die zeker geen afbreuk doet aan je persoonlijkheid.

De voetbalmatch zat erop. Vriend ging slapen, zijn team was verslagen. Wat zijn vriendin betreft...

De meid in de spiegel keek haar aan terwijl ze haar tanden aan het poetsen was: 'en jij, welke keuzes maak jij?'

 

10:21 Gepost door Maai in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.